Segunda versión:
https://drive.google.com/file/d/1fzzlDqUTA0rLh-6esUJxhY-L48NqpHAU/view?usp=sharing
Segunda versión:
https://drive.google.com/file/d/1fzzlDqUTA0rLh-6esUJxhY-L48NqpHAU/view?usp=sharing
Esta tarde, a pesar de la abundante nubosidad que provenía del poniente peninsular, hemos conseguido Catalina Pasat y Joanma Bullon, observar el cometa a simple vista y registrarla con nuestros equipos fotográficos, de lo cual exponemos a continuación los resultados, con la esperanza que las jornadas venideras sin Luna nos permitan continuar haciendo seguimiento del cometa.
Tras una serie de atardeceres con nubes abundantes y Luna llena, poco a poco el cometa se muestra alto por encima del planeta Venus y sin apenas interferencia de la Luna, se acompaña crónica de la observación mediante registro fotográfico. Por cierto, alrededor de las 21 horas detectamos un tren de satélites Starlink recién lanzados y que pasaron muy cerca del cometa hacia el sureste.
Tras haber visto a duras penas el cometa de madrugada el mes pasado. La esperanza de ver el cometa al atardecer y más próximo a la Tierra, nos ha llenado de ilusión, sin embargo, la meteorología no nos ha dado tregua e implacable atardece todos los días nublado. Hoy, entre nubes, calima sahariana y niebla, lo hemos podido observar desde el Alto de Los Majanos entre Alpuente y Arcos de las Salinas, acudiendo Catalina Pasat, Roger Mira y Joanma Bullon. Pudimos observarlo con prismáticos y fotografiarlo, pronto se nubló y dejamos de verlo, hemos vuelo con alegría y a la espera que podamos repetir su observación.
El cometa Tsuchinshan-ATLAS con una cola próxima a los 10º de longitud por encima de las nubes del horizonte. Imagen obtenida por Catalina Pasat a través de una óptica de 50 mm de focal. |
La nit del 10 a l'11 d'octubre hem pogut ser testigos d'una inusual aurora polar, la tercera que detectem enguany des de les nostres latituds. Gràcies a l'ímpetu del nostre company d'AstroARAs, Lluís Farinós, anarem a l'observatori forestal de La Travina al terme d'Ares dels Oms, Catalina Pasat i el que suscriu aquest blog, on muntarem les càmeres fotogràfiques abans que es fera de nit. Les previsions eren evidents: teníem un pronòstic idèntic a la situació generada per les tempestes solars del 10 de maig. Una vegada preparades les càmeres de fotos i disposititus de telèfons mòbils esperarem fins que es fera de nit. Ja a la fi, començarem a detectar per damunt del cel de Terol ciutat uns grups d'aurores arran de l'horitzó. Cap a la 1h30m (T.U.) l'horitzó va explosionar amb una gran aurora fins a l'extrem que es veia sencer l'arc de les aurores i la gran aurora al nord de color vermell que va encendre el cel.
Els observadors de l'aurora a l'explanada de La Travina: Joanma Bullon,, Lluís Farinós i Catalina Pasat. |
Vull agrair a la vida haver arribat als 62 anys, en honor a l’any que vaig nàixer el 1962. Ara prenc com una il·lusió el poder arribar a observar altre colp el cometa Halley, el qual vindrà cap al 2061 i desitjaria viure aquests anys moralment jove, com a mínim emprenent projectes i noves il·lusions, ajudant als demés i a la mare Natura. Cercar el sentit de l’existència a la vida. Una etapa emprenedora en allò que anomenen la tercera edat.
Després d'alguns anys sense documentar l'activitat solar, tinc l'honor de fer un registre fotogràfic complet del mes de setembre. Espere continuar fent-ne. Amplieu bé la imatge per a resoldre cada disc diari amb les taues solars.